Implantologie

Tanden en kiezen hebben een zichtbaar deel (de kroon) en een onzichtbaar deel (de wortel). Wanneer u tanden of kiezen moet missen, kunnen wij een vervangende kroon of brug plaatsen. Mist u echter een tand of kies met wortel en al, dan kunnen wij op die plaats geen kroon plaatsen. Een brug is wel mogelijk, maar alleen als er voldoende gezonde tanden en kiezen naast liggen die hiervoor als houvast dienen. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig implantaten (kunstwortels) die hiervoor een comfortabele en duurzame oplossing bieden. Bovendien zijn implantaten minder duur dan algemeen wordt aangenomen.

Wat is een implantaat?

Een implantaat ziet er uit als een schroefje en is gemaakt van lichaamsvriendelijk titanium, waaraan het kaakbot  zich gemakkelijk hecht. Hiermee heeft u weer een basis voor een kroon of  brug.  Een implantaat kan worden ingebracht om één, meer of zelfs alle tanden en kiezen te vervangen. Afhankelijk van de oplossing worden een of meer implantaten geplaatst.

Wanneer is plaatsen van een implantaat mogelijk?

Om een implantaat te kunnen plaatsen moet u nog voldoende kaakbot hebben om het implantaat goed in vast te kunnen zetten. Ook uw tandvlees moet gezond zijn. Voor we een besluit nemen om implantaten te plaatsen, controleren we uw gebit dan ook grondig en maken we tevens röntgenfoto’s van uw kaakbot. Als te weinig kaakbot aanwezig is om houvast te bieden, kunnen we extra kaakbot creëren door middel van het aanbrengen van  kunstbot, eventueel in combinatie met wat lichaamseigen bot. In sommige gevallen is het noodzakelijk om een sinuslift (botopbouw in neusbijholte) te verrichten.
 

Hoe wordt een implantaat ingebracht?

Een implantaat wordt onder plaatselijke verdoving ingebracht, waarna het omliggende tandvlees wordt gehecht. Na een inhelingsperiode  wordt de kroon of brug geplaatst. Een implantaat kan helemaal ónder het tandvlees of zó worden aangebracht dat hij door het tandvlees heen steekt. Uiteraard overleggen we vooraf met u wat in uw situatie het beste is.
 

Nazorg en verzorging

De meeste mensen hebben weinig last na het plaatsen van een implantaat. Tegen eventuele napijn of gevoelig tandvlees kunt u een gewone pijnstiller nemen. Het implantaat heeft ongeveer twee tot drie maanden nodig om stevig te verankeren in uw kaakbot. In deze periode mag u het niet te zwaar belasten. Het kan zijn dat u daarom uw voedingspatroon tijdelijk moet aanpassen. Uiteraard adviseren wij u hierin. Na het plaatsen van de kroon of brug moet u uw gebit goed onderhouden. Dit bespreken we uiteraard met u. Tijdens controles houden we de kwaliteit van uw tandvlees en kaakbot goed in de gaten. Zo nodig maken we nog een paar röntgenfoto’s.
 

Ook voor mensen met een kunstgebit

Ook als u een gedeeltelijke of volledige prothese draagt, is een implantaat een welkome oplossing. Zeker als uw kunstgebit als gevolg van het slinken van de kaak losser gaat zitten. Door middel van implantaten kunnen we namelijk een klikprothese maken die stevig in uw mond zit, maar u toch zelf gemakkelijk in- en uit kunt nemen. Bovendien wordt uw gebitsfunctie weer bijna zoals vroeger met uw eigen tanden en kunt u weer alles eten.